KB brandingsporten in werking!

01-07-2016 door IKWV

Wind, wave, safe! 

Brandingsporten: nieuwe regels vanaf 1 juli 2016

Beoefen je sport in grotere vrijheid maar denk aan je veiligheid!

NIEUWE REGELS

Op vraag van de sector en in overleg met de sector zijn nieuwe regels uitgewerkt voor de brandingsporten. De nieuwe regels zijn minder streng. Ze laten je als watersporter vrijer dan vroeger. Maar… hou het veilig! Wind wave safe!

BRANDINGSPORTEN

De nieuwe regels gelden voor elke sportactiviteit die wordt beoefend met onder meer surfplanken, kites, wakeboards, peddles, rafts. Ook voor jetski’s en jetscooters zijn er nieuwe regels. De nieuwe regelgeving geldt niet voor: roeiboten ongeacht de lengte, vaartuigen kleiner dan 6 meter zoals kleine catamarans en zeilboten, motorboten, strandactiviteiten of het gebruik van een luchtmatras of plastieken bootje.

WAAR

Brandingsporten zijn toegelaten in de insteekzone en in de zeezone tot maximaal 2 zeemijl in zee. Vroeger was dit maximaal tot ½ zeemijl. Brandingsporten zijn verboden in de zwemzone en de daaraan grenzende bufferzone (tussen zwem- en insteekzone) en veiligheidszone (tussen zwem- en zeezone). Het is ook verboden vanuit de haven in zee te gaan (behalve voor jetski's, die zijn daar wel toegelaten).

WANNEER

De 7Bft-regel is afgeschaft. Bij elke weersomstandigheid staat het je als watersporter vrij om zelf te oordelen of je de sport zal beoefenen. Maar… denk aan je veiligheid! Tussen zonsondergang en zonsopgang is het verboden aan brandingsporten te doen. Hierop kan een afwijkIng worden gevraagd. Mail naar : brandingsport@mobilit.fgov.be.

UITRUSTING

In de insteekzones is enkel een isothermisch pak vereist. In de zeezone is naast het isothermisch pak, ook een zwem-, reddings- of impactvest vereist, en een aangepast middel om noodsignalen te versturen, bij voorkeur met plaatsbepaling. Het federaal overlegplatform voor de pleziervaart zal een niet-exhaustieve lijst opstellen van middelen die kunnen gebruikt worden. Deze lijst zal regelmatig worden aangepast en beschikbaar zijn op de website van de FOD (zie publicaties onder). In de oude regelgeving was het gebruik van een isothermisch pak en 2 handstakellichten verplicht. De nieuwe regelgeving is soepeler en geeft je meer vrijheid.

VEILIGHEID

Hou het veilig voor jezelf en voor de anderen. Zorg altijd dat er iemand (strandclub, sportclub, redderspost…..) op de hoogte is als je op zee gaat, en neem geen onnodige risico’s.

JETSKI EN JETSCOOTER

Onder de nieuwe regelgeving mogen jetski’s en jetscooters in bepaalde insteekzones ook de zee kiezen. Voorheen mocht dit enkel vanuit de havens. De toegelaten zones zullen ook op de website van de FOD worden gepubliceerd. Momenteel werd er in de gemeente De Panne en in stad Blankenberge een zone voorzien. In de insteekzone is een isothermisch pak en een reddingsvest verplicht. Verder op zee ook het aangepast middel om noodsignalen te versturen.

GROEPSACTIVITEITEN

Voorheen moest elke groepsactiviteit een voorafgaandelijke vergunning krijgen. De nieuwe regelgeving vereist een vergunning enkel voor groepsactiviteiten in de zeezone, dus tussen een halve en 2 zeemijl. Deze vergunning moet je 3 weken op voorhand aanvragen. Mail naar: brandingsport@mobilit.fgov.be.

IMPACT OP DE WERKING VAN DE REDDINGSDIENST

In sommige kustgemeenten houden de redders aan zee toezicht op de watersportzones (insteekzones). Als je in de problemen dreigt te komen, zullen onze redders aan zee je uit de nood komen helpen.

Afhankelijk van de weersomstandigheden is er echter wel een kans dat ons personeel met hun materiaal niet kan adequaat kan optreden in geval van een noodsituatie. In dat geval zal de reddingsdienst een rode surfvlag hijsen.

Een rode surfvlag betekent niet dat het verboden is om te sporten (voor het KB was dit wél het geval), maar is het signaal aan de watersporters dat de redders op dat moment niet in staat zijn om hulp te bieden. We blijven uiteraard wel op het strand om een oogje in het zeil te houden, maar bij problemen zullen we de andere hulpdiensten op zee inschakelen.

Ga terug

De kustgemeenten

Signalisatie Belgische Kust Signalisatie Belgische Kust Signalisatie Belgische Kust Signalisatie Belgische Kust Signalisatie Belgische Kust