Persbericht: inzet redders paasvakantie

24-03-2017 door IKWV

Waar en wanneer kan ik zwemmen ?

In de maanden juli en augustus kun je op alle 82 reddersposten, langsheen de Vlaamse kust terecht om te zwemmen tussen 10u30 en 18u30. De redders aan zee zijn op dat moment aanwezig om een oogje in het zeil te houden en in te grijpen waar nodig.

Op onze website vindt u een overzicht terug van alle posten per gemeente, alsook van hun openingsuren.

http://www.redderaanzee.be/reddersposten.html

 

Buiten de periode juli en augustus werd in alle kustgemeenten een extra inspanning gedaan om reeds één of meerdere reddersposten te bemannen vanaf 15 juni tot en met 15 september. Sommige gemeenten gaan zelfs nog een stapje verder! Wil je zwemmen? Kijk dan voor vertrek naar zee steeds na waar je terecht kan voor een veilige plons.

Opgelet! In de paasvakantie kan je nergens zwemmen. Enkel Blankenberge kan een uitzondering maken voor het laatste weekend (15/4) bij uitzonderlijk goed weer.

 

Geen redders? Niet zwemmen!

Hoewel veel gemeentebesturen een extra inspanning doen om zwemmen tijdens het voorjaar mogelijk maken, worden er in de paasvakantie nog geen redders aan zee ingezet.
De belangrijkste redenen hiervoor zijn

  • de lage temperatuur van het zeewater,  ondanks de mogelijkheid van tropische temperaturen in het voorjaar (zeewater amper 10°C – risico op hartfalen en spierkramp);
  • moeilijkheden met het vinden van voldoende personeelskrachten (examenperiodes voor vele kandidaten);
  • logistiek: het is niet steeds moelijk om al het materiaal op heel korte tijd in te zetten.

Als de reddingsposten niet geopend zijn, geldt een algemeen zwemverbod. Dit wordt duidelijk aangegeven met borden ‘verboden te baden’ en/of windzakken.

We willen met aandrang vragen dit zwemverbod te respecteren. Breng uw eigen leven of dat van uw kinderen niet in gevaar!

 

Welkom aan zee!

Zwemmen is nog niet aan de orde, maar aan zee zijn tal van leuke activiteiten te beleven: een mooie strandwandeling, schelpjes rapen, een potje strandvoetbal of een wedstrijdje zandkastelen bouwen?  Keuze zat!
Gaat u met de kinderen naar zee? Hou hen nauwlettend in de gaten want op drukke dagen lopen vaak veel kinderen verloren! Maak zeker gebruik van de anti-verdwaalarmbandjes die u onder andere bij de badkarhouders en de toeristische dienst gratis kunt verkrijgen! Spreek met uw kinderen een ontmoetingsplaats af, moest je elkaar toch uit het oog verliezen.

 

Het volledig bericht vindt u hier.

Ga terug

De kustgemeenten

Signalisatie Belgische Kust Signalisatie Belgische Kust Signalisatie Belgische Kust Signalisatie Belgische Kust Signalisatie Belgische Kust