Overzicht juli 2018

06-08-2018 door IKWV

Tijdens de maand juli was het bakken en braden op het strand. Het prachtige weer bracht héél wat zonnekloppers en genieters naar de Vlaamse kust. Op de meeste stranden was het de voorbije maand dan ook koppen lopen. Het hoeft dus niet te verwonderen dat er erg véél kindjes even de weg naar hun mama en papa kwijt raakten.

Overzicht per kustgemeente: verloren gelopen kinderen

 

1stehelft juli

2dehelft juli

De Panne

65

42

Koksijde

39

33

Nieuwpoort

16

18

iddelkerke

31

29

Oostende

226

176

Bredene

2

9

De Haan

45

65

Blankenberge

153

97

Zeebrugge

5

10

Knokke

15

24

TOTAAL

597

503

TOTAAL JULI

1100

Daarmee overschrijden we nu al het aantal kinderen (866) dat in 2017 tijdens de volledige zomer werd genoteerd. 
Ter vergelijking de topzomer 2003 (juli 914) en de hete maand juli in 2006 (juli 1049).

 Polsbandjes Maya en Bumba zijn een schot in de roos!

De gratis polsbandjes met de afbeeldingen van Maya de Bij en Bumba zijn erg populair. De voorraad vliegt de deur uit: héél wat displays mochten reeds bijgevuld worden omdat ouders en kinderen actief op zoek gaan naar de bandjes.

“Het is fijn om te zien dat ouders en begeleiders van kinderen hun verantwoordelijkheid opnemen”, zegt Johnny Devey, voorzitter van IKWV. “De leuke kortingen of acties van het initiatief www.kust.promo zijn natuurlijk ook een goede stimulans om een bandje op te pikken.”

Dankzij de steun van de partners Studio 100, Dag Allemaal en AXA kan IKWV deze zomer 750.000 gratis polsbandjester beschikking stellen. Deze zijn te verkrijgen bij de redders, EHBO posten, openbare toiletten, toeristische kantoren, badkarhouders, lijnwinkels en dagbladhandelaars aan de kust.

Bovendien gaan er deze zomer ook extra redders op pad om de verschillende preventiecampagnes van IKWV te promoten en te verduidelijken : ze delen polsbandjes, afvalzakjes en strandasbakjes uit, geven je tips om veilig te zonnen en beantwoorden alle vragen van toeristen over de reddingsdienst. 

Deze beachteamskun je ontmoeten op evenementen, festivals of avondmarkten op of nabij het strand en de zeedijk.

Interventies

Opvallend is ook het aantal ernstige interventies dat reeds werd uitgevoerd. In meerdere gemeenten kwamen personen (vooral kinderen) ernstig in de problemen toen ze zich lieten verrassen door de sterke en verraderlijke stroming. 

Door de hittegolf waren er ook een aantal grotere tussenkomsten voor toeristen met hartklachten of andere gezondheidsproblemen.

Ook de maand augustus belooft nog veel heerlijk strandweer, dus geven de redders je graag enkele veiligheidstips voor een veilige strandvakantie:

 • Ga alleen zwemmen in bewaakte badzones, dus waar toezicht wordt gehouden door de redders aan zee.
 
 • Drink voldoende water.
 
 • Smeer je goed in tegen verbranding en zorg ervoor dat je ook in de schaduw kunt zitten, neem bijv. een parasol mee. 
 • Houd kinderen altijd in de gaten,  zowel in het water als op het strand. Blijf in het water op een armlengte afstand van kleine kinderen. Leg aan je kinderen uit wie de redders zijn zodat ze hen durven aanspreken in geval van problemen.
 • Als je niet kan zwemmen, ga dan maximaal tot je knieën in het water.
 
 • Koel af voor je plons!
 • Zwem niet in de buurt van strandhoofden en andere gevaarlijke constructies.
 
 • Alcohol en zwemmen gaan niet samen. Dit is levensgevaarlijk.
 
 • Zwem nooit alleen. Zelfs de beste zwemmer kan in problemen raken!
 
 • Graaf op het strand geen diepe kuilen (vanwege instortings- en verstikkingsgevaar).
 
 • Luister steeds naar de aanwijzingen van de redders.

 

We verwijzen je ook graag naar ons YouTube kanaal waar je enkele informatieve animatiefilmpjes vindt : https://www.youtube.com/channel/UCAwL6FuAoF_K9Gn5fBtK2WA

 

Redders geven om het milieu!

Sinds 2010 worden in samenwerking met OVAM in alle kustgemeenten gratis afvalzakjesverspreid via de redders aan zee, de diensten voor toerisme, de badkarhouders en diverse handelaars op de zeedijk. Ook in 2018 blijft dit zo.

“Onder het motto ‘op het strand hoort enkel zand’ hopen we dat de strandbezoekers hun afval netjes in de vuilbak zullen deponeren”, aldus Devey.

Via speciale displays aan elke redderspost kan de strandbezoeker zich voortaan zelf voorzien van een afvalzakje.

Daarnaast kun je op de website van IKWV, maar ook op de borden aan het strand aflezen hoe het gesteld is met de kwaliteit van ons zwemwater. De Vlaamse Milieumaatschappij test tweemaal per week de waterkwaliteit en deze wordt door de redders aan het strand geafficheerd op de reddersstoelen.

Ga terug

De kustgemeenten

Signalisatie Belgische Kust Signalisatie Belgische Kust Signalisatie Belgische Kust Signalisatie Belgische Kust Signalisatie Belgische Kust