Persbericht: overzicht 2015

15-10-2015 door IKWV

 

Redders aan zee blikken tevreden terug op een drukke zomer! 

Verloren kinderen

De voorbije zomer brachten de strandredders 1181 kinderen veilig terug bij hun ouders of begeleiders. In de maand juli waren 494 kinderen eventjes de weg kwijt en in augustus waren dat er 687.

Vooral de maand augustus was het erg druk, dankzij het goede weer.

Opmerkelijk was dat steeds meer verloren gelopen kinderen daadwerkelijk een polsbandje droegen, waardoor ze héél snel konden herenigd worden met hun ouders.

Maya en Wickie: een ijzersterk team!

Voor het tweede jaar op rij hebben de uniforme polsbandjes van Maya de Bij en Wickie de Viking bijgedragen tot deze goede resultaten.
Dankzij de steun van Studio 100, Plopsaland De Panne, AXA Bank en Verzekeringen, de Vlaamse Milieumaatschappij en Dag Allemaal werden er 750.000 gratis polsbandjes verdeeld. Via een uitgebreid netwerk aan verdeelpunten konden zowel ouders als hun kinderen makkelijk een bandje bekomen. De bandjes liggen ter beschikking bij de reddersposten, EHBO-posten, diensten voor Toerisme, dagbladhandelaars, stranduitbaters en vele lokale handelaars.

Interventies

Het bleken ook twee drukke maanden voor de redders op vlak van interventies voor baders en watersportbeoefenaars.

Er werden in totaal 348 personen in nood geholpen: 137 baders, 31 plankzeilers, 66 kitesurfers, 90 personen met rubberbootjes en luchtmatrassen en 24 catamarans en zeilboten.

Er deden zich ook een 16 tal zwaardere incidenten voor (voornamelijk zware kwetsuren op strand of personen die onwel werden) waarbij de tussenkomst van het HC112 (ambulance / MUG) nodig was.

In juli overleed één persoon aan zijn verwondingen nadat hij bedolven raakte onder het zand van een zelf gegraven put in de duinen. Enkele dagen later deed zich een gelijkaardig incident voor, maar kon het slachtoffer tijdig uitgegraven worden.
Naar aanleiding van deze gebeurtenissen wordt volgende zomer een campagne uitgewerkt om de strandbezoekers attent te maken op het gevaar van diepe putten graven op het strand. 

“De strandredders zijn wat ons betreft echte ambassadeurs van risicopreventie. Al te vaak onderschatten strandbezoekers de gevaren die zich kunnen voordoen. Dankzij het degelijke werk van de redders en tal van preventieve initiatieven merken we de positieve impact op het aantal interventies als op het aantal verloren gelopen kinderen. Het toont aan dat investeren in preventie loont. AXA is dan ook heel blij dat we deze mooie organisatie kunnen steunen en heeft dan ook beslist om haar samenwerking met de IKWV de volgende drie jaren te verlengen”, zegt Laurent Winnock, Directeur Communicatie en Corporate Responsibility van AXA.

 

Lees hier ook het volledige persbericht.

Ga terug

De kustgemeenten

Signalisatie Belgische Kust Signalisatie Belgische Kust Signalisatie Belgische Kust Signalisatie Belgische Kust Signalisatie Belgische Kust